Expansion and space planning

Residence de l'Anse

This project consisted on the expansion of a residence of the 1970s, imagined at the time by Gauthier, Guité, Roy Architects. Integrated into the cliff that borders the St. Lawrence River, this residence certainly represented an innovative achievement at the time. Parka's challenge was to design a project that would meet the needs of the users, while respecting the original architectural work, which was certainly modern.

Despite its obvious architectural assets, the residence presented some technical and aesthetic challenges. Among the needs and desires of the customers, it was above all essential to maximize the space and its relation with the outside world. The gallery, formerly covered by the immense overflow, was transformed into a living space. The slope was replaced in favor of a flat roof, which had the effect of obtaining a full height space. Completely glazed, this new facade now allows the appreciation of the landscape and the contribution of light to the heart of the living rooms of the residence, located on the ground floor.

For the development, open and flexible spaces were highlighted. Guests organizing regular receptions, the living area is presented as a friendly and adaptable place that hosts a huge fireplace of concrete and glass, designed by Parka. This open space prioritizes the light and sober shades, such as a vast gallery of meetings and exhibitions having for only table the landscape. From this reception area, we find the service areas (kitchen, bathroom) on one side and the other, the private living area of ​​the masters, which includes a spacious bathroom whose bath represents the center of interest.

The basement includes the spaces dedicated to the family, divided into three distinct areas. First, at the bottom of the stairs a comfortable and intimate stay where all the household can meet. Then, at the west end, there is the guest room and finally, in the east end, the children's suite which consists of two rooms overlooking a study room, all arranged in "L". Thanks to the use of large sliding doors, the configuration allows the transformation of these three spaces into a large area entirely reserved for the youngest.

  • Year
    2015

  • Architecture
    Parka

  • Location
    Québec (Québec), Canada

  • Project type
    Residential

  • Program
    Expansion, space planning and interior design

  • Size
    328 m²

  • Photo credit
    Jessy Bernier Photographe

> Back to all projects