Renovation and expansion

Town Hall

The City of L’Ancienne-Lorette, wishing to overcome a lack of administrative space, granted Parka the mandate to provide complete architectural services for the expansion and refurbishment of the City Hall.

In the interior design, our team faced the challenge of offering a contemporary and adapted design to the new needs of the municipality, without altering the building’s original architecture. To do so, we decided to showcase the main existing architectural elements of interest like the skylight created by the windows and the roof volume, the interior brick walls and the spatial organisation providing great fluidity between the reception area and the council chamber.

The guiding of our conceptual approach was to provide luminous and sober spaces that suggest simplicity and transparency, while putting forward the use of wood which added a warm touch to the facilities.

The redesign of the existing portion of the building allowed us to review the functionality of the reception area and the council chamber, in addition to updating the meeting rooms and optimizing workspaces. As for the expansion, it features functional facilities including several offices, a conference room and a staff room.

Expansion of the building

Space planning and renovations

  • Year
    2015

  • Client
    City of L'Ancienne-Lorette

  • Architecture
    Parka

  • Location
    L'Ancienne-Lorette, Québec (Canada)

  • Project type
    Municipal

  • Program
    Space planning and expansion

  • Size
    1520 m²

  • Photo credit
    Jessy Bernier Photographe

> Back to all projects