Léger Residence

This project consisted of replacing an outdated residence with a more contemporary construction, so it would benefit from the breathtaking view over the St. Lawrence River and take into consideration the remarkable arboricultural beauty of the district.

Parka decided to anchor the residence back from the street and further east to protect existing vegetation up front. The new residence layout adapts to the downhill nature at the back of the site and includes a garden-level exit in the basement, creating efficient connection between the exterior and the interior.

As wine lovers, the clients recognized the opportunity to create an urban vineyard. An old concrete cellar buried underground has been preserved and transformed into storage space for viticulture. Moreover, an outdoor terrace has been built on the roof to contemplate the view over the vines. Each level of the home has a full-width outdoor balcony and a no glass railing offering a visibility without any obstruction.

The concept of open space has been enhanced with the inclusion of living spaces on the first floor. The central kitchen hides a very large pantry in which small appliances and kitchen utilities can be stored. Additional space on the first-floor has been planned for the future installation of a residential elevator. On the ground floor are also located guest rooms and a play area.

  • Year
    2017

  • Architecture
    Parka

  • Location
    Sainte-Foy, Québec (Québec), Canada

  • Project type
    Residential

  • Program
    New construction

  • Size
    590 m²

  • Photo credit
    Jessy Bernier Photographe

> Back to all projects